Namnet Tätskikt

maj 15, 2023 by - Uncategorized

Är det en självklarhet att döpa sitt husdjur till något vanligt? Och vad är i så fall vanligt? Nyligen valde jag och min familj att skaffa katt. Då uppstod en intressant situation då vi skulle döpa djuret. Det är det jag kommer att berätta om för er här idag.

Katten ska heta Tätskikt. Ja, nu har jag fått sagt det så slipper jag hålla er på halster. Det är sant. Vi kommer att ha en katt i hemmet som går omkring och heter Tätskikt. När den sover, när den kilar omkring och river ner saker överallt ifrån. När den hoppar upp på hyllan där den inte får vara eller när den stolt kommer in med en mus i munnen. Under varje situation kommer den att heta Tätskikt. Vad tycker ni om det?

Hur blev det såhär då? Jo, vi hade nämligen bestämt att vår äldsta dotter skulle få välja namn. Det kändes fint. Det var trots allt hon som verkligen ville ha katten. Hon hade börjat tala om olika namn som vi gillade. Det pratades om Hobbe, Nissan, Flussan och en massa andra namn som passar en katt, enligt mig. Dagen kom då vi skulle hämta katten och jag klev in genom dörren hemma med den lilla missen i en reselåda. Vi släppte ut den och frågade dottern om hon hade bestämt namn.

  • ”Blir det Hobbe? Jag gillar det! Eller blir det…”
  • ”Tätskikt” sa hon och avbröt mig.

Jag skrattade till och tittade på henne. Hon log men det fanns inget skämt där. Hon var bestämd när hon sa Tätskikt. Det var hon verkligen. Jag frågade vad hon menade med Tätskikt. Sa att hon förmodligen sade fel. Min sambo stod bakom lådan, tittade på mig och ryckte på axlarna tafatt. Jag vände mig tillbaka mot dottern som fortsatt stirrade på katten och log. ”Den ska heta Tätskikt. Jag vill det” sa hon igen och jag kunde inte tro att det var sant.

Hon har hört mig nämna tätskikt så många gånger att hon nu väljer att döpa vår stackars katt till det. Från och med den stunden och alla stunder framöver. Jämt och ständigt så skulle katten heta Tätskikt. Den första veckan kändes det helt knasigt. Framförallt när någon kollega nämnde tätskikt på jobbet. Jag hade svårt att placera tankarna. Var det katten eller riktiga tätskikt personen i fråga talade om.

Sedan vande jag mig, och vet ni vad: Jag börjar gilla namnet.